Hoppa till sidans innehåll

Hur en tävling går till


Förutom viktklasser indelas brottarna i olika kategorier beroende på ålder. Viktklasserna varierar mellan kategorierna. I åldern 7-11 år tävlar brottaren som knatte respektive flickor yngre, 11-14 år som pojk respektive flickor äldre, 14-17 år som ungdom respektive kvinnor ungdom samt 17-20 år som junior respektive kvinnor junior. Från 17 år får brottaren tävla som senior.

Några dagar innan tävlingen anmäler klubben sina deltagare. Då anges i vilken kategori och viktklass brottaren avser att tävla. Om brottaren inte klarar viktgränsen eller saknar motståndare är det tillåtet att tävla i viktklassen närmast över.

En tävling börjar med medicinsk kontroll och vägning av deltagarna. Därefter vidtar lottningen. Det brukar ta cirka 1,5 timma mellan avslutad invägning och tävlingsstart. Den tiden använder brottarna bland annat till uppvärmning. Vid större tävlingar sker ibland medicinsk kontroll och vägning kvällen innan tävlingsstart.

Om viktklassen består av 2-5 deltagare möter alla brottare varandra i en så kallad round robin. Vid 6 deltagare eller fler delas brottarna in i två pooler där förlorarna efter hand slås ut. Vinnarna i respektive pool möts i final och tvåorna i match om tredje pris. I de flesta tävlingar är brottaren utslagen efter två förluster. I mästerskap är brottaren utslagen efter en förlust men med möjlighet att återkvala och nå tredjeplatsen om förlusten kommit mot en av finalisterna.

Förutom de individuella klasserna ingår ofta en lagtävling. De fyra bästa brottarna i varje viktklass ger poäng i fallande skala till sin klubb.

Det är viktigt att brottaren har med sig en näringsriktig matsäck för att klara de långa tävlingsdagarna. Det behövs dels mättande mat som kött, ägg och mjölkprodukter och dels lättillgänglig energi som bröd och frukt.

Uppdaterad: 16 FEB 2015 14:44 Skribent: Göran Berglund

20152016-Huvudspons-sida1

 

 

 

Postadress:
Lidköpings AS - Brottning
Hallgatan 1
53152 Lidköping

Kontakt:
Tel: 051021282
E-post: lasbrottning@hotmail...

Se all info