Hoppa till sidans innehåll

Gick från USM-guld till OS-brons

13 FEB 2014 14:14
De sex USM-gulden blev upptakten till en lysande brottarkarriär för Sören Claeson med OS-bronset 1984 som höjdpunkt. Det första guldet tog Sören som 14-åring.
  • Skapad: 13 FEB 2014 14:14

Soren_Claeson _webb

Sören Claeson visar upp sina sex USM-guld.

Sören Claeson nästan föddes in i brottningen med pappa Ove som aktiv i LAS. När han gick i tredje klass började Sören träna på allvar men eftersom han var stor för sin ålder mötte han äldre killar och fick en hel del stryk.

Det skulle dock ändra sig. Redan i åttonde klass var Sören färdigvuxen och hans styrka gjorde att han redan då tränade med klubbens seniorer. Han tävlade också flitigt, ibland två gånger samma helg, och framgångarna lät inte vänta på sig.

- Vi hade 25 seniorer i gång på den tiden och jag fick oerhört bra träning på hemmaplan. Att träna med seniorerna gav den rätta hårdheten. När jag tävlade gick jag i den vikt som passade för stunden. Jag bantade aldrig nämnvärt, berättar Sören.

Första USM-tävlingen gick Sören Claeson i grekisk-romersk stil våren 1974 när han var 14 år. Det blev guld i 65-kilosklassen och de sex matcherna tog sammanlagt inte mer än 5 minuter 46 sekunder att brottas. Finalen vann Sören på fall efter 15 sekunder.

- Tävlingen gick i Haparanda och det var en lång tågresa dit. Jag minns att klubbkompisen Jonny Sundberg packade väskan och ställde sig i ordning för att gå av redan i Gävle. Men då hade vi ju knappt hunnit halvvägs, säger Sören.

Under åren som följde radade Sören Claeson upp USM-guld. Han vann tävlingen i båda stilarna tre år i rad och var sista gången uppe i 81-kilosklassen. De flesta åren tävlade han också i junior-SM där det blev nio guld av tio möjliga.

Även som senior tog Sören tio SM-guld, det första i 90-kilosklassen när han gick andra året på gymnasiet. Under karriären blev det också en mängd internationella mästerskap med OS-bronset i Los Angeles 1984 som den största framgången.

- Jag var naturligt stark i grunden och hade bra balans. Jag var kastvillig redan från början och favoriten var väl utan att tveka krysstaget. Fick jag in kopplingen brukade de åka med, skrattar Sören.

En bild i lokaltidningen NLT som många äldre minns var när Sören greppade en lyktstolpe och höll kroppen rakt ut. Den bedriften är det inte många som gör om.

Han var också kompromisslös i sin satsning. När han skulle ta studenten var han på träningsläger och fick aldrig springa ut på skolgården tillsammans med klasskamraterna. Däremot hann Sören hem till balen på kvällen.

- Det fanns inte i min värld att jag skulle åka hem från lägret. Det kändes aldrig som någon uppoffring att hålla på med brottningen och det finns inget som jag ångrar med min satsning, säger Sören.

Sista SM-tävlingen gjorde han 1989 som 30-åring hemma i Lidköping. Man kan säga att karriären upphörde i samband med att han blev pappa första gången.

Då hade Sören Claeson utbildat sig på Gymnastik- och Idrottshögskolan GIH och är i dag sedan många år en populär gympalärare på Dalängskolan i Lidköping.

Skribent: Göran Berglund

20152016-Huvudspons-sida1

Dina-Grupplogga

 

 

Postadress:
Lidköpings AS - Brottning
Hallgatan 1
53152 Lidköping

Kontakt:
Tel: 0510-212 82
E-post: This is a mailto link

Se all info